Lankojen ja tekstiilien värjääminen käsin on yksi kiehtovimmista kädentaidoista. Taito on ikivanha: vanhin merkintä vaatteiden värjäyksestä on yli 4,5 tuhatta vuotta vanha.

Sukkalankoja itse värjätessä harjoittaa siis muinaista käsityömenetelmää, jolla pääsee askeleen lähemmäs esi-isiemme elämäntapaa. Värjärin ilona ovat usein kotoisesti poksuva tuli hellassa, mystisesti porisevat “noidankattilat” ja monenkirjavat lopputulokset. Lankojen värjäys onkin varsinaista väriterapiaa!

Vielä kun värin lähteenä käyttää kotimaisia kasveja, saa kaupan päälle ulkoilua kasvien keruun merkeissä. Lopputulos on silloin myös luonnonmukainen ja luonnonkasvien värit ihanan maanläheisiä.

Keruuretken lisäksi itse kasvivärjäys on löytöretki, sillä koskaan et voi varmaksi tietää, minkälainen lanka padasta lopulta nousee. Luonnonvärien hyvä puoli on se, että ne toimivat lähes poikkeuksetta yhdessä, oli lopputulos mikä tahansa.

Luonnon omilla väriaineilla värjättyjä valmiita lankakeriä

Suurin osa kasvivärjäreistä värjää kesällä, kun aineksia on saatavilla, mutta tarvittaessa niitä löytää myös kaupan hevi-osastolta. Puna- ja keltasipulit ovat omia suosikkejani, koska niistä saa ihanan kirkkaita ja kestäviä värejä. Punasipuli antaa metsänvihreää ja keltasipuli lämpimän keltaista tai oranssia väriä. Ennen värjäyksiä käynkin tonkimassa markettien sipulilaarit tyhjiksi kuivista sipulinkuorista. Kuinkahan monta kertaa muut asiakkaat ovat luulleet minua kylähulluksi, kun olen siellä kykkinyt!

Värjäyksen vaatiman ajan vuoksi useimmat värjäävät isomman satsin kerralla. Tämä vaatii ison kattilan, esimerkiksi vanhan suurtalouskeittiön kattilan. Ehkä ihanteellisin ratkaisu suuren lankamäärän värjäämiseen on käytöstä poistettu saunan vesipata. Huomaa, että värjäysprojekti värjää myös kattilan.

Lankojen värjääminen itse on loppujen lopuksi hyvin simppeliä joskin aikaa vievää hommaa. Värjäystä varten kannattaa varata koko päivä. Palkinnoksi saa kauniin värisiä keriä ja käsitöitä! Alla annan yhdenlaiset ohjeet kotivärjärille.

Lankoja voi värjätä sisällä tai ulkona. Tässä noitapadat porisevat mökin puuhellalla.

Tarvikkeet, joita tarvitset

– värjättävää lankaa (valkoista tai vaalean harmaata)

– värikasveja

– puretusainetta (esim. alunaa)

– ison padan

– kauhan sekoitukseen

– keittiövaa’an

– mittakipon

– lämpömittarin

– ämpärin

– siivilän

– kepin (kepin pituus padan leveyden mukaan)

– lankaa pasma- ja haltialangoiksi (esim. kalastajanlankaa)

– mietoa saippuaa

– etikkaa

Tarvikkeita rivissä

Langan esikäsittely

Punnitse ja vyyhteä lanka kerältä käyttäen esim. tuolin selkänojaa, ympäri käännetyn jakkaran jalkoja tai apurin käsiä. Jos lanka on tullut suoraan tuottajalta ja se tuntuu rasvaiselta, se kannattaa aluksi pestä miedolla saippualla.

Sido lopuksi langanpäät yhteen ja sido vyyhti muutamasta kohtaa pasmalangoilla, jotta langat pysyvät selkeänä vyyhtinä eivätkä mene keskenään sekaisin. Keppiin vyyhti sidotaan roikkumaan haltialangalla.

Jos vyyhteät langan jakkaran jalkojen avulla, varo, ettei vyyhdistä tule liian tiukkaa.

Väriliemen valmistus

Punnitse ja tarvittaessa pilko ja murskaa värikasvi pienemmäksi. Kuivaa kasvinosaa tarvitsee noin 1:1 langan kuivapainosta. Laita kasvit pataan runsaaseen veteen ja keitä hiljaksiin 2-3 tuntia. Hämmennä keitosta välillä.

Keltasipulin kuoret kattilassa

Väriliemen voi keittää kaasu- tai sähköhellalla, mutta perinteisin (ja energiaa säästävin) tapa on keittää liemet tulella, joko ulkona avotulella tai sisällä puuhellalla. Jos keität värilientä tulella, muista pitää tulta yllä koko ajan!

Lankojen lisäys

Kun väriliemi on keittynyt tarpeeksi, ota se pois tulelta ja siivilöi kasvinosat pois. Kasvit voit laittaa biojätteeseen, kun taas liemi kaadetaan takaisin kattilaan. Anna väriliemen jäähtyä noin 30 asteeseen.

Väriliemen siivilöintiä

Tällä välin kastele langat läpikotaisin kädenlämpöisessä vedessä ämpärissä. Laske kepistä haltialangalla roikkuvat, märät langat väriliemeen niin, että ne jäävät kokonaan pinnan alle.

Siivilöinnistä jäljelle jääneet sipulinkuoret voi viedä biojätteeseen.

Aseta keppi poikittain padan päälle. Näin et hukkaa lankoja pataan.

Kaksi vyyhtiä roikkumassa haltialangoista väriliemessä

Puretusaineen lisääminen

Puretusaine avaa langan kuituja ja edistää värin sitoutumista lankaan. Ilman puretetta langat eivät välttämättä värjäydy tai väri ei ole kestävä. Punnitse puretusaine mittakipossa. Jos käytät alunaa puretteena, tarvitset sitä 10 % värjättävien lankojen kuivapainosta.

Aluna on myrkyllinen alumiinin ja kaliumin kaksoissuola, jota saa ostettua apteekista. Alunaa lisättäessä nosta väriliemen lämpötilaa 40 asteeseen ja sekoita purete liemeen.

Värjäysvaihe

Nosta lankaliemen lämpötilaa hitaasti 80 asteeseen ja anna muhia siinä noin tunnin ajan. Voit välillä varovasti huljutella lankoja kattilassa. On tärkeää, ettet anna lankojen kiehua, ettei langan villa vahingossa huovutu. Tarkkaile siis liemen lämpötilaa ja tulipesää. Lopuksi ota kattila tulelta ja anna lankojen jäähtyä väriliemessä vaikka yön yli.

Liemen lämpötila ei saisi värjäysvaiheessa ylittää 80:aa astetta.

Lopuksi

Huuhtele värjätyt langat etikalla, pese ne huolellisesti ja ripusta kuivumaan. Hävitä väriliemi kaatamalla viemäriin tai säilö uusia värjäyksiä varten.

Sipulivärjäyksen tulos: kirkkaita mohairlankakeriä vaikka huivia varten!

Comments are closed.